TeaDance.EU

ЕСТЕТИЧЕСКА ГРУПОВА ГИМНАСТИКА

КАКВО Е ЕСТЕТИЧЕСКА ГРУПОВА ГИМНАСТИКА (ЕГГ) ?

Естетическата групова гимнастика  е неолимпийски спорт. Тя е съчетание между различни видове гимнастически дисциплини и танцови дейности. Използва голям брой упражнения от правилника по художествена гимнастика, взаимства поддръжки от акробатичните композиции и изключително набляга на техниката на правилното дишане от индийската система „Йога“, използват се движения от танцовото изкуство и балета. Композициите в този спорт са много атрактивни и достъпни за голям диапазон зрители. Естетическата гимнастика е едно голямо предизвикателство за гимнастиците, които я практикуват ,тъй като се изисква богат арсенал от многостранни умения и качества, свързани освен с добрата техническа и физическа подготовка и с умения за работа в екип, музикалност, танцови умения и артистичност.

  • ДИСЦИПЛИНИ: Естетическата гимнастика е само групов спорт. Съчетанията се изпълняват в група от 6 до 14 гимнастички, което е и предимство повече занимаващи да се включват в отборите.
  • ВЪЗРАСТИ: 8-10 годишни, 10-12 годишни, 12-14 годишни, девойки и жени.
  • СЪДИЙСТВО: Всяка композиция съдържа определени елементи, зададени от „Международния правилник по Естетическа групова гимнастика“. Освен стандартните скокове, динамични и статични равновесия, голямо значение в ЕГГ имат движенията с тяло като вълни, възмаси, контракции, отпускания, извивания, огъвания, които са част от техническите изисквания за съчетанието и силно отличават естетическата гимнастика от другите гимнастически спортове.

Друга отличителна черта е че композициите задължително трябва да имат сюжет, който да бъде подкрепен от подходяща музика, ефектни трика и грим за пълно показване на идеята.

Съдиите оценяват техника, изпълнение и артистичност на гимнастичките, разделени в три бригади – TV, AV, EXE.

  • СЪСТЕЗАНИЯ: Състезанията в тази гимнастическа дисциплина са Световни купи, Европейски първенства, Световни първенства. Всяка държава има и свой вътрешен календар, които включва Държавни първенства и Държавни и Международни турнири.

СК“ТЕА Денс“ и Естетическа групова гимнастика: СК „ТЕА Денс“ е член на Българска федерация по Естетическа групова гимнастика (ЕГГ) от 2009 г.

Първото Държавно първенство, в което се включва клуба е през 2009 г. във възраст 10-12 годишни. През 2010 г. СК  “ТЕА Денс” е организатор на ДП по ЕГГ. Първият международен турнир по ЕГГ за състезателите на клуба е през 2011 г.

През 2012 г. отборите на СК “ТЕА Денс” се качват за първи път на почетната стълбичка.От тогава до днес отборите успяват да запазят челните си позиции, а клубът става един от водещите клубове в страната и чужбина. Научете повече за нашите постижения  в сектор Естетическа гимнастика / Успехи.