TeaDance.EU

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

КАКВО Е ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА (ХГ) ?

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Художествената гимнастика е олимпийски спорт, предимно за жени, при който, под съпровод на музика, се изпълняват сложни гимнастически упражнения. Той е комбинация от балет, гимнастика, театрални танци и игра с уреди. Изисква се комплексно развитие на петте основни качества гъвкавост, издръжливост, сила, координация и бързина, като най-голямо значение има гъвкавостта. Петте уреда, които се използват са бухалки, въже, топка, лента и обръч.
Най-висшият ръководен орган е ФИГ (FIG) – Международна Федерация по Гимнастика, под чието ръководство попадат и всички федерации по гимнастика за всяка отделна държава, съответно и Българска федерация по художествена гимнастика (БФХГ).

 • ДИСЦИПЛИНИ: Има две дисциплини индивидуално и групово изпълнение, наричано ансамбъл.
  Програмата за Индивидуалните гимнастички жени и девойки включва 4 композиции с 4 различни уреда определени за съответния състезателен цикъл.
  Ансамблите при жените играят две композиции – съчетание с уреди от един и същи вид и съчетание с два вида уреди, които също се определят от Регламент за съответния състезателен цикъл. При ансамбли девойки програмата е две съчетания с уреди от един и същи вид.
 • ВЪЗРАСТИ: В художествената гимнастика има четири възрастови категории – ДМВ до 10 г., ДМВ, ДСВ и ЖЕНИ. Първите две възрасти траят две състезателни години, ДСВ трае 3 години, а възраст Жени е от навършване на 16 години до момента, когато състезателя реши да прекрати своята кариера.
 • КАТЕГОРИИ: Състезателните категории за всички възрасти са ЕЛИТ, „А“ и „Б“, като има турнири, които включват и категория „C”
 • СЪДИЙСТВО: Всяко съчетание трябва да има съответна идея и да бъде изпълнено с изискванията от „Международния правилник по художествена гимнастика“.
  Композициите на гимнастичките се оценяват от съдийска комисия, която е разделена на бригади, които оценяват техниката, изпълнението и артистичността на състезателката или състезателите. Състава на бригадите са съдии за трудност (D) и съдии за изпълнение и артистичност (Е).
 • СЪСТЕЗАНИЯ: Най-важните състезания в спортния календар, са както в почти всички други спортове: Олимпийски игри, Световно първенство, Европейско първенство, но също така елитните турнири като Гранд-При, Световна купа. Всяка държава има и свой вътрешен календар, които включва Държавни първенства и Държавни и Международни турнири.

СК“ТЕА Денс“ и Художествена гимнастика: СК „ТЕА Денс“ е член на Българска федерация по Художествена гимнастика (ХГ) от 2010 г. От тогава до днес клубът ежегодно участва в Държавни първенства и Международни турнири в този спорт и може да се похвали с множество успехи. Научете повече за тях в сектор Художествена гимнастика/Успехи.